על אמונות טפלות ואמונה בתפילות
על אמונות תפלות ואמונה בתפילות
מה ההבדל בין אמונות תפלות ואמונה בתפילות? או במילים אחרות, כיצד אמונות תפלות שונות מאמונות דתיות? האם בכלל יש הבדל? מצד אחד אין כרגע הוכחה מדעית לא לפה ולא לשם. אין מחקר שאומר שאנשים דתיים וחילונים הם בעלי מזל שונה, שתפילות עוזרות ועבירות מביאות עונשים. יש אנשים שלא שומרים מצוות ולא משתחווים לאף אחד, לא מאמינים בשום דת ולא מתפללים אבל הם עדיין מוצלחים ויש להם בריאות, פרנסה ושלום בית. ויש אנשים דתיים שמתפללים כל יום יותר מפעם אחת וזה לא עוזר להם לצאת מהעוני, להתגבר על מחלות, או להפסיק לריב עם בני הזוג. גם דתיים מתגרשים, מוצאים את עצמם בתאונות דרכים, או זרוקים ברחוב בלי פרוטה. כנ"ל אין גם הוכחה מדעית לאמונות תפלות. ראי שבור לא באמת מביא מזל רע, תלתן עם ארבעה עלים לא באמת מביא מזל טוב, ומלח שנשפך לא יביא לריב.
אז אולי אין לנו כרגע מחקר אמיתי שמוכיח משהו באופן שלא ניתן לערער עליו, אבל זה שלא הוכחנו משהו אמפירית לא אומר שזה לא קיים. העובדות בשטח מראות שאנשים כן מרגישים שזה עוזר אחרת הם היו מפסיקים להתפלל או מפסיקים להאמין באמונות טפלות. אז אולי ניתן לסכם שאין הבדל וזה רק עניין של אמונה? התשובה היא שלא, יש הבדל מובהק ואנחנו כן יכולים לראות אותו אם נתבונן יותר מקרוב.
אמונות טפלות
אמונות טפלות מגיעות ברובן ממקור לא ידוע והן משתנות מתרבות לתרבות. אנשים שמאמינים באמונות טפלות לא תמיד מאמינים בכוח עליון או דת כלשהי. לאמונות הטפלות יש שורשים של אלפי שנים, לפעמים הן קשורות בדת ולפעמים לא. אמונות טפלות ניתן לחלק למספר קטגוריות: סימנים (OMENS), אמונות תפלות מעשיות, וקמעות. נבחן את שלושת הקטגוריות, נראה מה ההבדל ביניהן, והאם יש איזשהו הסבר לסיבה למה אנשים מאמינים בהם.
סימנים: מקרים אקראיים שקוראים לנו ואין לנו שום שליטה עליהם. חתול שחור שעבר את הכביש, ראי שנשבר, קשת בענן, יום שישי ה-13, או בתרבויות מסוימות לראות אישה עם דליים ריקים. הסימנים האלה מרמזים לנו על העתיד לבוא ואין לנו הרבה שליטה עליהם. במידה ואחד הסימנים האלה מופיעים עלינו לקוות לטוב.
על אמונות תפלות מעשיות יש לנו יותר שליטה. אם חתול שחור עובר את הכביש אפשר לתת למישהו אחר לעבור את הכביש לפנינו ואז המזל הרע יעבור אליהם, במידה והלכתם עם חבריכם ברחוב והייתה ביניכם מחיצה (עמוד חשמל למשל) כל מה שעליכם לעשות כדי למנוע ריב זה להגיד שלום זה לזה. דבר נוסף שימנע ריב זה להימנע מלהעביר חפצים חדים מיד ליד ולהיות זהירים שלא לשפוך מלח. אם נעלם לכם משהו צריך להפוך כוס, ואם אתם רוצים לעבור את הים בשלום תשברו בקבוק אלכוהול על גוף הספינה.
קמעות הם לא בדיוק מעשים אבל הם כן נמצאים בשליטתנו כי אנחנו בוחרים לרכוש אותם. לוכד חלומות מעל המיטה יסנן את החלומות שלנו כך שרק חלומות טובים יגיעו. חוט אדום על היד, עין דג, וחמסה, מגנים עלינו מפני עין הרע. תלתן בעל ארבעה עלים ונעל סוס יביאו מזל טוב, וקמע הקבלה שעולה מאות שקלים ישמור עלינו מכוחות הטומאה.
ישנן תופעות פסיכולוגיות הנקראות "אפקט הפלצבו" ו-"נבואה המגשימה את עצמה". התופעות כן נבדקו במחקרים והוכחו כיעילים. אפקט הפלצבו אומר שאם בן אדם מאמין במשהו מאוד חזק, האמונה שלו יכולה להשפיע על המצב הרפואי שלו במידה מסוימת. כדור סוכר יכול לעבוד בתור משכך כאבים אם הפציינט משוכנע שמדובר בתרופה אקטיבית, וסוגים מסוימים של רפואה אלטרנטיבית פועלים על האפקט הזה. תרופות סרק שלא באמת עושות כלום פועלות באופן קסום כי אנשים מאמינים בהם. זה הגיוני אפילו אם לחשוב על לעומק - הרי הכאב נמצא במוח, ואם לשכנע את המוח להתעלם מהאותות שהגוף שולח, לכאורה נראה שהכאב נעלם. כמובן שהגורם לכאב עדיין קיים לכן יש להיזהר בלקיחת תרופות כאלה.
נבואה המגשימה את עצמה קצת דומה לאפקט הפלצבו. אם אני יודע שאני הולך להיכשל במבחן מחר סביר להניח שאשתדל פחות. אם כתוב לי בהורוסקופ שיהיה לי יום רע אני אתרכז יותר בדברים הרעים שקראו לי מאשר בדברים הטובים. אם נאמר לי בקלפים שאני עומד בפני דרך ארוכה זאת יכולה להיות הטיסה שלי לחו"ל בעוד חודשיים, הפקק בדרך לעבודה, הפרויקט שאני עובד עליו, או אפילו דרך פנימית של גילוי עצמי. אם אני גורב את גרבי המזל שלי למשחק, או לוקח את עיפרון המזל שלי למבחן, אני אהיה מרוכז יותר והביטחון העצמי שלי יעלה מה שככל הנראה יביא לביצועים משופרים.
כמובן ש"אפקט הפלצבו" ו-"נבואה המגשימה את עצמה" לא יכולים לכסות את כל האמונות הטפלות כי יש דברים שקוראים לנו שלא נמצאים בשלטטנו אבל הם מכסים הרבה מהמקרים.
דת
הדת אומרת שהכל נמצא בשליטה של כוח עליון ושום קמע, לחש, כישוף, או אמונה טפלה לא יכולים לשנות כלום. לפי האמונה הדתית הבחירה החופשית היא שלנו ועלינו לעשות את כל שביכולתנו כדי להשיג את מה שאנחנו צריכים. ואילו המזל נמצא בידי כוח עליון וכדי שמה שאנחנו מנסים לעשות יצליח אנחנו צריכים מזל ובשביל זה אנחנו מתפללים. לכאורה נשמע שעם עבודה קשה לא צריך מזל, אבל למעשה כל דבר שאנחנו עושים דורש מזל. תחשבו על אחד שעבד קשה, פתח עסק מצליח, עשה הרבה כסף, אבל נקלע לתאונת דרכים וכל הכסף שלו הלך לרפואה. אחד שעושה הכל כדי להכיר את הצד השני שלו אבל תמיד מפספס אותה. אחד שזרע ונטע אבל אז הגיעה תקופת בצורת, אחד שבנה את ביתו אך הייתה רעידת אדמה והכל קרס. אדם דתי יגיד שאף קמע לא ייתן לו מזל, שום עין רעה לא תשפיע עליו, שום הורוסקופ לא ישנה את גורלו כי הכל מלמעלה.
סיכום
אני אסיים את הפוסט הזה במשל קטן, אני לא אדבר על הנמשל כי הוא דיי ברור. המשל מסתכל על כל סוגי האנשים עליהם דיברתי בפוסט מנוקדת המבט הדתית.
לזוג הורים אחד היו כמה ילדים.
הילד הראשון כל חייו עבד קשה ולא ביקש דבר מהוריו. כל מה שהוא השיג הוא השיג בכוחות עצמו ואם נכשל במשהו אז הוא נכשל, השלים עם זה והמשיך לאלה.
הילד השני גם עבד קשה כל חייו והשיג הרבה, אבל הוא לא היה מנותק מהוריו ותמיד כשהיה לו קשה הוא פנה לעזרה. כשהוא הצליח הוא אמר להוריו תודה כי הוא ידע שהוריו עזרו לו ותמכו בו גם ברגעים שנראה היה לכאורה שהוא השיג הכל לבד בכוחות עצמו.
הילד השלישי לא עבד בכלל ורק ישב להוריו על הראש ותמיד ביקש וביקש ולא עשה כלום כדי להשיג משהו בכוחות עצמו.
והילד האחרון, הוא לא פנה להוריו כדי לבקש עזרה, אבל הוא גם לא האמין שהוא השיג הכל לבד. הוא האמין שאבני הקסם שלו הם אלו שנתנו לו הצלחה בכל מעשיו. הוא תמיד ענד שרשרת עם אבנים צבעוניות והוא סיפר לכולם שהמזל שלו בחיים מגיע מהאבנים האלה. אף אחד לא ידע אם הוא אומר את האמת או לא וגם לא הייתה דרך לבדוק את זה, אבל זה מה שהוא האמין בו וזה מה שעשה לו טוב אז אף אחד גם לא ניסה לבדוק את זה, אנשים פשוט השלימו שזה מה שהוא מאמין בו.
מקרות:
נבואה המגשימה את עצמה - https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A0%D7%91%D7%95%D7%90%D7%94_%D7%94%D7%9E%D7%92%D7%A9%D7%99%D7%9E%D7%94_%D7%90%D7%AA_%D7%A2%D7%A6%D7%9E%D7%94
תפילות - https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%AA%D7%A4%D7%99%D7%9C%D7%94_(%D7%99%D7%94%D7%93%D7%95%D7%AA)
אמונה טפלה - https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%90%D7%9E%D7%95%D7%A0%D7%94_%D7%98%D7%A4%D7%9C%D7%94
תגובות
הוסף רשומת תגובה